IPJ Bihor: Un exemplu de comunicare in interviurile #News247WorldPress si nu numai

Read Time8 Minute, 43 Second

Agentia Britanica de stiri News247WorldPress deruleaza ,,Project Enforcement” ,un amplu proiect de intervievare si chestionare a structurilor politienesti in vederea promovarii si cunoasterii rezultatelor, a oamenilor, problematica etc.

IPJ Bihor raspunde in interviurile News247WorldPress . Va invitam sa fiti uniti si partenerii luptei impotriva infractionalitatii din comunitatile in care traiti si sa va delimitati de infractori sprijinind Politia .

Agentia Britanica de Stiri News247WorldPress subliniaza  importanta comunicarii si a parteneriatului cu mass media, astfel ca populatia poate fi informata cu celeritate si in mod transparent.

În cursul anului 2021, Poliţia Bihoreană a continuat să fie un factor de securitate şi stabilitate, având o contribuţie semnificativă la scăderea și menţinerea sub control a fenomenului infracţional, la asigurarea desfăşurării în condiţii optime de siguranță a vieții comunității.

În cel de-al doilea an cu context epidemic, prin acțiunile desfășurate alături de celelalte structuri de ordine și siguranță publică, polițiștii bihoreni au contribuit la conștientizarea necesității respectării de către cetățeni a tuturor normelor sanitare, pentru prevenirea răspândirii Covid 19 în județul Bihor.

Raportat la anul 2020, când contextul epidemic a impus o perioadă de câteva luni de stare de urgență, cu tot ce implică aceasta, respectiv scăderea activităților infracționale datorită măsurilor de restricționare impuse de pandemie, anul 2021 se caracterizează printr-o revenire treptată la normalitatea preocupărilor infracționale caracteristice anilor care preced pandemia.

Principalii indicatori de evaluare a activităților desfășurate de polițiștii bihoreni în anul 2021 relevă faptul că infracționalitatea sesizată a crescut cu 15%. Infracțiunile de natură economică constatate au scăzut cu 8%.

Autorii infracțiunilor de mare violență (omor, tentativă de omor) au fost identificați în procent de 100%.

De asemenea, au fost indentificați în proporție de 100% autorii accidentelor de circulație ai căror conducători auto au părăsit locul accidentului.

Se înregistrează o creștere a numărului de dosare penale soluționate cu 9,3%, precum și a propunerilor de trimitere în judecată, cu 25%.

 În cursul anului 2021 a crescut cu 15 % numărul de dosare soluționate înregistrate cu autor cu necunoscut, iar numărul cazurilor soluționate prin identificarea autorului a crescut cu 25%.

 Totodată, în cursul anului 2021 a crescut cu 26,5% numărul persoanelor cercetate și cu 6,7% cazurile în care soluțiile au fost trimiterea în judecată.

 În ce privește infracționalitatea contra patrimoniului, se observă o ușoară scădere a faptelor de furt (0,08%), cu o scădere cu 12% a furturilor din locuințe și o creștere cu 11% a furturilor din societăți comerciale.

Furturile din autoturisme au crescut de la 195 la 256 de fapte, iar cele de autoturisme de la 37 la 54 de fapte, majoritatea fiind furturi în scop de folosință.

Se înregistrează o creștere la faptele de înșelăciune cu 19%, iar tâlhăriile cresc cu 15 fapte, de la 39 la 57.

Se observă în mediul rural o scădere cu 19% a infracțiunilor de furt din locuințe și cu 1% a celor de furt din societăți comerciale.

Furturile din buzunare comise în mediul rural scad semnificativ, cu 50%.

În ce privește infracțiunile de furt din autoturisme comise în mediul rural, acestea scad cu 17%, iar infracțiunile de furturi de auto comise în mediul rural scad cu 11%.

Se observă un trend ascendent la infracționalitatea contra persoanei (27%), cele mai mari creșteri înregistrându-se la infracțiunile de lovire și alte violențe (30%), respectiv amenințare (18%).

În ce privește infracțiunile contra vieții, în cursul anului 2021, pentru al cincilea an consecutiv, nu s-a înregistrat niciun caz de lovituri cauzatoare de moarte.

Infracțiunile de omor au scăzut cu 16,6% față de anul anterior, iar tentativele de omor au rămas la același nivel.

Toate faptele de mare violență sesizate în 2021 au fost soluționate prin identificarea autorilor.

Dispozitivul de siguranță a fost adaptat în funcție de evoluția situației operative, fiind organizate patrule în zonele cu risc criminogen, corelate cu intervalele orare de comitere a faptelor.

Structurile de ordine publică au organizat 362 de acțiuni cu efective sporite și 81 de razii, în urma cărora au aplicat 40.227 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 16.127.000 de lei.

Efectivele poliției de ordine publică au constatat 1.223 de infracțiuni, din care 1.181 în flagrant delict.

Pe linia sistemelor de securitate au fost controlate 370 de societăți comerciale, fiind aplicate 195 de sancțiuni contravenționale conform prevederilor Legii nr.333/2003, cu amenzi în valoare de 304.300. Media zilnică a fost de 90 de patrule, din care 27 mixte (împreună cu jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră).

Patrulele de ordine publică au intervenit la 19.398 de apeluri semnalate prin intermediul S.N.U.A.U. 112, din care 11.624 în mediul urban și 9.774 în mediul rural.

De asemenea, în cursul anului 2021, polițiștii de ordine publică au intervenit la 1.595 de solicitări ale cetățenilor, altele decât cele semnalate prin SNUAU 112.

Au fost înregistrate 38.999  de apeluri 112, în creștere cu 24,7% față de anul precedent. Media a fost de 106 apeluri pe zi, respectiv o intervenție la 13 minute.

Au fost constatate 365 de infracțiuni silvice, fiind aplicate 497 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 416.000 lei. Totodată, în cursul anului 2021 au fost confiscați 3.743,62 metri cubi de material lemnos, în valoare de 983.240 de lei.

Polițiștii de investigare a criminalității economice au acționat pentru combaterea faptelor ilegale grave din economie, obiectivul prioritar de acţiune fiind menţinerea unui climat de legalitate în sfera afacerilor, în vederea consolidării unui mediu de afaceri stabil şi predictibil, capabil a asigura buna funcţionare a economiei româneşti.

În anul 2021 au fost constatate 637 de infracțiuni economice, în scădere cu 8%. Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au recuperat prejudicii în sumă de 6.617.798 de lei, înregistrându-se o creștere a prejudiciului recuperat cu 405%.

 De asemenea, au fost puse în aplicare măsuri asiguratorii în valoare de 14.199.812 lei.

A crescut cu 25% numărul persoane cercetate în cauze de natură economică, iar numărul de rechizitorii a crescut cu 180%.

In urma acțiunilor și verificărilor efectuate polițiștii de investigare a criminalităţii economice au aplicat 72 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 132.500 de lei, dispunând confiscarea a 1.359.160 de ţigarete marcate necorespunzător (67.958 de pachete de ţigarete) şi a 32,42 kg. de tutun pentru fumat.

Activităţile desfăşurate de poliţiştii rutieri în 2021 au avut ca scop combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, creşterea disciplinei în traficul rutier, îmbunătăţirea fluenţei şi siguranţei acestuia, ţinând cont de multiplicarea factorilor de risc care sporesc pericolul producerii accidentelor rutiere şi de valorile ridicate de trafic auto şi pietonal.

Au fost identificați toţi conducătorii auto care au părăsit locul accidentului fără încuviințarea poliției (23).

În anul 2021 s-a înregistrat o creștere cu 7% a numărului de accidente rutiere grave și o creștere cu 2% a numărului persoanelor rănite grav în urma accidentelor rutiere.

Numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a crescut de la 34 la 39.

Structurile de poliție rutieră au soluționat 946 de dosare penale. De asemenea, au fost dispuse măsuri preventive față de 16 persoane. Din cele 16 persoane reținute, s-a dispus arestarea preventivă față de o persoană și măsura controlului judiciar față de alte două persoane.

A existat o evidentă corespondenţă între principalele cauze generatoare de accidente şi sancţiunile aplicate pentru încălcările de gen ale regulilor rutiere. Astfel, pe drumurile ce tranzitează judeţul Bihor, principalele cauze care au stat la baza producerii accidentelor rutiere au fost viteza neadaptată la condițiile de drum, traversarea neregulamentară a pietonilor, neacordarea priorității de trecere pietonilor, depășirile neregulamentare și abaterile comise de  bicicliști.

În cursul anului 2021, poliţiştii rutieri bihoreni au aplicat 42.084 de sancțiuni contravenționale, din care 22.302 pentru depășirea limitelor legale de viteză, 1.719 pentru indisciplina pietonilor și 1.801 pentru abaterile comise de bicicliști.

Polițiștii rutieri în colaborare cu polițiștii de ordine publică au reţinut în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice 6.853 de permise de conducere (1.047 pentru depășirea cu peste 50 km/h a vitezei legale, 489 pentru neacordarea de priorității de trece pietonilor, 567 pentru conducere sub influența alcoolului) și au retras 2.825 de certificate de înmatriculare a vehiculelor (din care 142 pentru poluare fonică).

Totodată, în colaborare cu structurile de ordine publică, au fost aplicate conducătorilor auto 48.481 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 21.916.170 de lei.

Au fost identificați 23 de conducători auto care au părăsit locul faptei în cazul accidentelor cu victime (100%).

Asigurarea climatului de normalitate civică, de ordine şi siguranţă publică pentru cetăţenii județului Bihor în ceea ce privește prevenirea și combaterea încălcărilor prevederilor legale în materie de arme, explozivi și substanțe periculoase reprezintă obiectiv prioritar al activităţii Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.

În urma celor 321 de acțiuni și controale desfășurate pe domeniul arme, explozivi şi substanţe periculoase, au fost aplicate 37 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 28.500 de lei. Totodată, au fost confiscate 72 de arme, 11.438 de elemente de muniție, 1.177 de kg. de articole pirotehnice, 3.000 de kg. de substanțe toxice sau periculoase.

Polițiștii de la Serviciul Arme, Substanțe Explozive și Periculoase au constatat 160 de infracțiuni, în creștere cu 71 de fapte față de anul precedent, din care 65 la nerespectarea regimului armelor și munițiilor, 59 de infracțiuni de braconaj cinegetic, 4 la regimul materiilor explozive, 3 privind protecția mediului, 2 infracțiuni la Codul Vamal, în cadrul cărora au fost cercetate 62 de persoane.

De asemenea, în cursul anului 2021, polițiștii de la arme au luat măsuri preventive de reținere pentru 24 de ore față de 14 persoane.

În cursul anului 2021 au fost executate 229 de mandate și sentințe penale, din care 35 de mandate europene de arestare, emise de autoritățile străine.

Serviciul Criminalistic își aduce constant contribuția la identificarea autorilor de infracţiuni prin utilizarea tehnicii și mijloacelor criminalistice. Se evidenţiază dezvoltarea în plan calitativ a modului de abordare a activităţii de cercetare a locului faptei, a expertizelor sau constatărilor criminalistice, implementarea și verificarea în bazele de date criminalistice, atât prin căutarea şi ridicarea tuturor categoriilor de urme, cât și prin identificarea autorilor în bazele de date și prin expertize.

A fost efectuată cercetarea la fața locului la 3.251 de evenimente și s-a participat la 694 de alte activități, ridicându-se 1.903 urme papilare și 14.857 de alte urme (biologice, materie, traseologice, înscrisuri).

Citeste IPJ Bihor – Interviu inspector sef – chestor de politie Alin Hanis

By

Robert Williams

David William

About Post Author

Robert Williams

News247WorldPress is a UK News Agency. The Agency was founded in August 2014 by Robert Williams and L. J. Rothschild. As an international news agency we cover all the important top news of the day in text, pictures and graphics in many languages: German, English, Romanian and more...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.