Cozile uriase de la unele universitati si institutii ar putea pune pe ganduri fiind nevoie de o reasezare a politicilor din educatie

Read Time1 Minute, 36 Second

Interesul crescut pentru unele profesii cum ar fi medicina, care a inregistrat o prezenta ridicata la examenul de admitere, ar putea fi un semnal de alarma pentru universitatile romanesti datorita dezvoltarii  acestei profesii intr-un ritm echivalent cu industriile conexe (IT, cercetare, industria medicamentului, UPU, virusologie, etc)Rezultate Admitere Medicină 2020. Cum arată lista provizorie a notelor -  B1TV.ro

Pandemia a clarificat foarte transant ce profesii si categorii vor fi ferite si sunt banoase, aduc prestigiu si respect. Profesiile juridice sunt si acestea inca la un nivel ridicat cu adresabilitate catre zona sistemului judiciar ( INM, SNG), urmate de nevoile law enforcement si apoi se dilueaza la nivelul celorlalte specializari oferite de catre mediul academic.

Inregistrarea unui deficit de elevi in preuniveritar , politicile adoptate in aceasta directie au ca efect direct in sistemul de educatie universitar datorita unei viziuni separate a elevilor, parintilor cat si a legiuitorului ori a corpului profesoral.  Desi se vorbeste foarte mult despre abandon scolar si Bacalaureat, nimeni nu poate prefigura care sunt interesele generatiilor de absolventi, ce programe si ce strategii vor ajuta la cariera profeionala.

Daca in cazul olimpicilor care isi gasesc loc ori sunt curtati pe masura rezultatelor, cifrele arata seriozitatea, putiinta, neputiinta si mai departe integrarea in  domeniile la care acestia au invesit si au sperat ca vor fi oameni realizati.

Concluziile pot fi multe:

-joburi sigure si respectate cu un grad de evolutie rapida (IT, medicina, inginerie, arhitectura)

-joburi pe termen lung ( magistrat, politist, functionar) fara evolutii spectaculoase dar cu un grad ridicat de remuneratie si confort.

-joburi middle in sectorul privat ( finantist, management, juridic, hr,etc)

-joburi lipsite de consistenta si investitie financiara in educatie (munci necalificate, soferi, meseriasi etc).

Iata ca nu doar universitatile trebuie sa regandeasca ofertele si mediul de studiu ci si mediul privat ori social unde contributiile tinerilor pot fi maximizate.

Prezentul material nu se doreste o ofensa sau imixtiune ori orice alt demers negativ ci se doreste o analiza obiectiva din punct de vedere jurnalistic .

By

Robert Williams

Editor in Chief

About Post Author

Robert Williams

News247WorldPress is a UK News Agency. The Agency was founded in August 2014 by Robert Williams and L. J. Rothschild. As an international news agency we cover all the important top news of the day in text, pictures and graphics in many languages: German, English, Romanian and more...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.