Robert Williams: Inspectia Judiciara ar putea avea competentele Sectiei Speciale in cazul desfiintarii acesteia?

Read Time3 Minute, 17 Second

Cu ocazia prezentarii  bilantului  pentru 2014 au fost formulate intrebari de catre Agentia Britanica de Stiri News247WorldPress  cu privire la competentele Inspectiei Judiciare …din care au fost retinute urmatoarele: ,,Inspectia Judiciara nu are competenta urmaririi penale in cazul constatarii unor infractiuni sau altor  aspecte in afara celor disciplinare rezultate din prevederile legii.”

Directia Nationala Anticoruptie a avut dosare deschise despre care se vehiculeaza  ca ar fi presiuni  la adresa magistratilor  de rea credinta si totusi  justiabilii au asteptari de la Inspectia Judiciara si noua infiintata Sectie Speciala  de Investigare .

Aceasta sectie este contestata vehement, este ceruta desfiintarea ca fiind o anomalie. Dintre doua rele ,Inspectia Judiciara este cel mai bun rau si cel mai usor de combatut pentru ca nu are competente de urmarire penala asa cum am descris inca din anul 2015.

O ancheta in curs nu poate fi influentata atunci cand se face apel la lege si supunerea fata de aceasta sau respinsa de un plen insa un raport da….este ca si facut ori inteles datorita unei   majoritati formate din cei care cred ca…si nu,  ca asa prevede legea. Trebuie sa sa se vorbeasca deschis …ce se agreaza si nu se agreaza in conditiile care raportul este respins ori o instanta judeca acest raport.

Din declaratiile magistratilor nici Inspectia Judiciara nu este mai bine vazuta  decat Sectia Speciala. De ce ? Motivele sunt personale si nu profesionale. Nimanui nu-i place controlul, nimanui nu-i place  sa fie cercetat disciplinar si …astfel independenta si reputatia sunt afectate.

Nu stim clar ce concluzii se trag in urma reclamatiilor chiar si tendentioase facute de toate categoriile  profesionale si sociale la adresa magistratilor.

Este actuala lege clara si produce efecte  concrete de combatere a posibilelor fapte de coruptie ,a posibilelor abuzuri sau rea credinta a unora dintre magistrati?

Ce folos au rapoartele Inspectiei Judicirae daca sunt respinse de CSM? Independenta si reputatia profesionala a inspectorilor procurori si judecatori nu este garantata de catre CSM asa cum este garantata pentru ceilalti? De ce magistratii Inspectiei Judiciare sunt discreditati ori tinuti de alibi atunci cand situatia o impune?

Cine ar trebui atunci sa fie inspectori ori alta denumire care sa fie agreati de catre sistemul judiciar  daca proprii membri ai acestui corp sunt blamati ori li se cere desfiintarea?

Ce s-a facut de a lungul anilor cu magistratii sanctionati ori ai caror cercetari au fost inaintate frecvent spre aprobare la CSM ? A speriat pe cineva ? A revenit cineva la sentimente profesionale mai bune?

In egala masura Inspectia Judiciara si orice actiune de control sau de investigare se bucura in randul magistratilor de atata antimpatie cat contine procentajul reclamatiilor  venit din partea justitiabililor.

Inspectia Judiciara nu poate interveni in actul de justitie si nici o alta sectie ori institutie insa  posibilele infractiuni au dovedit ca sunt respinse  de catre CSM (cazul Sorina). In concluzie…intrebarile sunt nenumarate si stringente ca solutii?

Magistratii care militeaza pentru independenta si reputatie…fara un control si echilibru al acestor principii actul de justitie cat si responsabilitatea etica, morala si profesionala sunt simple vorbe daca  oamenii care exercita cercetarile sunt blamati si dicreditati doar pentru simplu fapt ca sunt ca si dumneavoastra in situatii  delicate uneori…sa va dea dreptate ori sa isi prezinte impartial rapoartele unui garant al independentei justitiei .

Daca unui copil si mai apoi adult i se aduc reprosuri si este blamat ori restrictionat …nu fa asta, faci  asta ori esti asa si arati asa”, ce rezultate ar putea avea un astfel de om sau o astfel de institutie?

Directia Nationala Anticoruptie, Sectia Speciala, Inspectia Judiciara…sunt in aceasta situatie si rezultatele sunt vizibile. Ori o structura puternica si cu lege clara ori un esec constant si o lipsa de incredere  a populatiei in actul de justitie cat si a magistratilor in structurile acestora de conducere si reprezentare.

Prezentul material nu se doreste o ofensa/imixtiune/ interpretare ori alte forme de discreditare la adresa celor citati.

 

By

Robert Williams

Editor in Chief

About Post Author

#News247WorldPress

News247WorldPress is a UK News Agency. The Agency was founded in August 2014 by Robert Williams and David William. As an international news agency we cover all the important top news of the day in text, pictures and graphics in many languages: German, English, Romanian and more...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from #News247WorldPress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from #News247WorldPress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading