Alina Matei: Multumesc, stimate domnule Robert Williams, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Dintre multiplele specializari ale unui jurnalist, cum de ati ales justitia si de ce?
Robert Williams: Justitia este una dintre specializarile mele. As adauga defense, intelligence, politic, dar justitia reclama o aplecare si un timp indelungat primenirii in acest domeniu. Este o provocare si o educatie continua a unui jurnalist pe justitie. Educatia si experienta mea din cadrul Natiunilor Unite si OSCE m-au ajutat sa pot fi un jurnalist jucator si constructor in domeniul justitei.
Alina Matei: Cum este, in opinia dumneavoastra, sistemul judiciar?
Robert Williams: Este de asteptat o evolutie mult mai rapida a sistemului judiciar, insa societatea nu evolueaza atat de repede. Daca as fi exigent, as spune ca sistemul a luat-o putin inaintea societatii romanesti prin prisma opozitiei acestuia la imixtiuni sau comenzi politice. Daca astazi este totul roz si maine se intampla ceva rau…, opinia mea ar fi subiectiva astazi.
Alina Matei: Ati fost in multe instante, care este atmosfera?
Robert Williams: Instantele judecatoreşti din Romania sunt precum viaţa de apoi. Acum 5 ani cand am inceput vizitele discrete m-am ingrozit, dupa aceea am facut demersuri prin adrese si intalniri oficiale pentru rezolvarea problemelor. Imi aduc aminte de Judecatoria Targoviste unde era nenorocire, taxa la toaleta de un leu, o cladire teribil de degradata cum sunt si altele in prezent. Amintesc Judecatoria Pitesti, Horezu si altele unde nu ai curaj sa calci. Atmosfera nu este una de veselie. Oameni de toate categoriile, stres, conditii improprii acolo unde nu s-a intervenit financiar si managerial. Nu, nu este deloc o ocazie buna sa ai o problema care se termina in instanta.
Alina Matei: Au reticente judecatorii sa interactioneze cu dumneavoastra?
Robert Williams: Reticienta, nu. Nu cred ca este doar pentru mine Robert Williams. Unii se uita la tine sau nu stiu ce presupune o intalnire cu un jurnalist, incat ai acelasi tratament oricum te-ai numi. Personal, la cate realizari frumoase am strans in toti acesti ani cooperand impreuna cu magistrati sau institutii, as putea spune ca reticienta unora ar fi ceva izolat.
Alina Matei: Din raspunsurile pe care le primiti de la instante s-ar putea degaja o concluzie precum cea a Aghatei Christie: Nu mi-au placut niciodata ziarstii. In cartile mele i-am lasat pe toti sa moara? 🙂
Robert Williams: Raspunsurile venite de la instante sunt un puls al comunitatilor. In acest mod, aflam modul de viata si comportamentul acesteia. Jurnalismul profesionist si impartial impreuna cu consursul instantelor ar reflecta ceva de gandit si ingrijorat sau un motiv de mandrie. Eu am luptat pentru aceasta reputatie si tin la o relatie exemplara.
Alina Matei: Ce va surprinde cel mai mult in relatia cu judecatorii?
Robert Williams: Relatia cu judecatorii de la care am invatat atat de multe imi lipseste. Imi lipsesc acei oameni care au dat la o parte prejudecatile si au inteles ca prin media si parteneriate se pot construi lucruri durabile. As aminti aici un numar de judecatori care mi-au lasat o mostenire si o responsabiliate.
Alina Matei: Dumneavoastra sunteti din afara sistemului, dar daca ati fi în interiorul sau cum ati proceda in relatia cu jurnalistii? Poate ati proceda asa cum procedeaza unele instante acum?
Robert Williams: Este regretabil sa te comporti asa cum o fac unele instante. Relatia cu jurnalistii se cultiva si se desfasoara nu numai la conferinte si comunicate reci. As invita jurnalistii la dezbateri, diseminari, armonizare a ideilor….
Citeste mai multe aici aici
News247WorldPress
You must log in to post a comment.