Ce asteptari reciproce au angajatorii de la jurnalisti si comunicatori in succesul unei mass media profesioniste?

Read Time3 Minute, 12 Second

Titlul acestui material nu priveste doar patronatul, comunicatorii, jurnalistii ci si pe cititori, opinia publica, organizatii , institutii, autoritati.entitati si pe abslout oricine interesat.

Jurnalismul explicat prin opiniile unor angajatori este sumbru. Problemele financiare, partizanatul, dependenta de fonduri si buget publicitar pe plan local, o neputiinta in raport cu institutiile media din capitala , calitatea umana, compromisul editorial, vina pe social media, calitatea academica a facultatilor de profil, intr-un cuvant cam absolut orice si oricine.

Vezi STUDIU-PRESA-2020_roBT-rev-01.pdf

S-a dat undă verde pentru angajările la stat. Ce condiții trebuie să fie respectate

Absolventi si viitori practicieni: salariul modest pentru a debuta in aceasta profesie (1500-2000 net), lipsa educatiei continua prin training, echipament invechit, programul permanent 24/24, ceea ce face imposibil timpul pentru vitata privata si dezvoltare,promovarea de catre patronat a unor pseudo profesionisti, partizanatul politic, cenzura sau articole la comanda, nemultumirea angajatorului in privinta fluxul informational fara sa fie alocate resurse financiare, logistice si umane, cerinte peste puterea de acoperire a evenimentelor, etc

Publicul nu aloca bani pentru informatie, sunt preferate informatii postate pe social media, prefera forumul si dezbaterile in social media fara un discernamant si veridicitate, lipsa unei educatii si culturi generale solide, saracia, izolarea si lipsa accesului la informatie ( sate si comunitati izolate,culte religioase, practicanti ai diferitelor culte si discipoli ai unor mentalitati si mod de viata), inclinatia catre supranatural si teorii ale conspiratiei, agresivitatea si apartenenta la ura ,anarhie, violenta,etc.

 

Comunicatorii. Uzitati in diferite domenii atat in sistemul de stat si privat insa cu preocupari separate chiar daca la prima vedere este acelasi job, comunicatorii sunt incurajati si atrasi de catre stabilitatea financiara catre joburile din administratie si institutii.

Comparativ cu peisajul descris in lumea jurnalistica, comunicatorii sunt contributori directi ai formarii opiniei publice si ai unei piete oricare ar fi aceasta.

Faptul ca jurnalistii sunt purtatorii informatiilor oferite de catre comunicatori si lucreaza arareori cu materialul propriu (constructia unui articol, unei investigatii jurnalistice pe termen scurt si mediu), fac din acestia persoana non grata pentru institutii- mediul privat-societate.

Mediul privat este poate cel mai mare furnizor de locuri de munca in domeniul comunicarii, insa instabil  datorita campaniilor publicitare, datorita unor programe pe termen scurt,mediu si lung  de dezvoltare desi la acest tip de campanii sunt implicate si alte profesii.

Mediul academic.

Insuficienta bugetara, dezinteres profesor-student, metode invechite de predare, lipsa de actualitate  predarii (continut, format, cerinte,comunicare interna, lipsa de viziune academica si profesionala), factori externi (presiunea sociala, academica, mentalitate, crize politice si financiare, abandonul scolar, etc).

http://www.cnfis.ro/finantare/finantarea-de-baza/

Lista ramurilor de ştiinţă cu coeficienţii de cost corespunzători,
folosiţi pentru finanţarea studenţilor înmatriculaţi într-un program de studii de
licenţă sau de master

Acest tip de specializari, indiferent ca  vorbim despre studii de licenta ,master sau doctorat nu este unul profitabil pentru universitate. Punctajul are doar cifra 1, grupa D1 de master,doctorat in comparatie cu medicina 2,5 sau altele cotatii pana la cifra ametitoare de 5,37 .

Exemple : Ştiinţe ale comunicării 1 D1

Ştiinţe administrative 1 D1

Ştiinţe umaniste
şi arte  – Teatru şi artele spectacolului 5,37

70 Cinematografie şi media 7,5 D4

Sursa: ORDIN_nr.3321.24.02.2021_Metodologie_FB_FS_2021.pdf

In concluzie, fiecare are dreptatea lui insa conditiile enumerate mai sus nu aduc pe aceeasi lungime de unda si mentalitate pe nici una dintre parti, fapt care conduce practic nu doar la deterioararea si disparitia unei profesii ci si la pericolele necunoscute . Unul dintre pericolele cunoscute foarte putin opiniei publice si practic beneficiarului final al acestei profesii este moartea jurnalistilor in timpul exercitarii profesiei sau datorita subiectelor documenatate.

Prezentul material nu se doreste ofensa sau imixtiune la adresa celor citati, contine observatii,  foloseste sursa citata, astfel ca responsabilitatea autenticitatii  citate revine autorilor ai acestor studii sau date .

By

Robert Williams

Editor in Chief

David William

Editor

Business

 

 

 

 

 

About Post Author

Robert Williams

News247WorldPress is a UK News Agency. The Agency was founded in August 2014 by Robert Williams and L. J. Rothschild. As an international news agency we cover all the important top news of the day in text, pictures and graphics in many languages: German, English, Romanian and more...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.