Av.dr. Stefan Naubauer: ,,(…) rămânând „pe baricade”, proiectele pe care le-am gândit în politica profesiei au devenit, în bună măsură, realitate.”(interviu)

Read Time2 Minute, 40 Second

Interviurile News247WorldPress sunt indreptate astazi catre profesia de avocat si preocuparile multiple ale practicienilor acestei profesii. Eruditia acestei profesii este una nevazuta pentru justitiabili si opinia publica, insa in interiorul acesteia intalnim oameni nepretuiti noua si profesiei dar in egala masura posibil dispretuiti de context si lipsa de intreres ori, alte motive  interne si  externe profesiei.

In exclusivitate la interviurile News247WorldPress domnul avocat dr. Stefan Naubauer un neobosit misionar si perfectionist al profesiei juridice, vorbeste despre viata profesionala si academica ,despre tot si toate, urmand ca interviul sa contina mai multe parti. O alta premiera si surpriza este ca, din anul 2014 domnia sa nu a mai acordat nici un interviu fapt pentru care suntem onorati sa fim primii dupa atatea ani de ,,tacere” .

Ștefan Naubauer | Universul Juridic

Foto: Av.dr.Stefan Naubauer

  1. Stimate domnule avocat dr. Ștefan Naubauer, acesta este primul interviu pe care acceptaţi să îl acordaţi după o lungă perioadă. Mai exact din ianuarie 2014, când aţi răspuns întrebărilor adresate de Juridice.ro referitor la unele propuneri controversate de modificare şi completare a legii avocaţilor, dezbătute la acea vreme în forul profesiei dvs. Până la urmă au fost adoptate?

   Aşa este, la începutul anului 2014 a apărut un proiect legislativ în sensul obligării avocaților definitivi să susţină examen pentru a-şi putea exercita profesia la instanțele judecătorești superioare tribunalului, precum și în fața Curții Constituționale. Din comisia examinatoare se preconiza să facă parte cel puțin un judecător de la instanța corespunzătoare „rangului” profesional ce urma a fi obținut de candidat. Am ţinut să reamintesc în cadrul interviului evocat de dvs. că această concepție legislativă de cooptare a judecătorilor în comisiile de examinare a avocaților a fost abandonată încă din anul 1940. Nu ştiu dacă remarca mea de ordin istoric a influenţat atunci parcursul respectivei propuneri de completare a Legii 51/1995. Cert e că anacronica iniţiativă a fost retrasă la scurt timp după publicarea interviului.

  1. Sunteţi recunoscut ca autor al celei mai ample opere individuale în doctrina organizării și exercitării profesiei de avocat. În această toamnă aţi publicat la prestigioasa editură Universul Juridic două cărţi privind legea şi statutul avocaturii, o performanţă impresionantă. Consideraţi că actualul cadru legislativ corespunde nevoilor profesionale ale avocaţilor din România?

  A fost un efort susţinut prin care am reuşit să aduc în lumina tiparului ediţia a doua revăzută şi mult îmbogăţită a unei lucrări publicate în anul 2013 ce tratează majoritatea aspectelor importante reglementate de Legea nr. 51/1995, succedată de recenta apariţie a primei ediţii critice adnotate a Statutului profesiei de avocat. Deşi cadrul normativ al avocaturii este periodic adaptat schimbărilor intervenite în societate, membrii Corpului relevă în mod constant necesitatea perfecţionării legislaţiei primare şi secundare a profesiei de avocat. Într-adevăr, intervenţiile punctuale asupra textelor din actele normative ale breslei nu sunt întotdeauna corelate şi se dovedesc uneori insuficiente pentru problemele ce se ivesc în practică. De altfel, în cele două lucrări menţionate am făcut numeroase recomandări de rectificare, reformulare, modificare, completare şi chiar abrogare a unor dispoziţii ce nu mai corespund, în opinia mea, realităţilor cu care se confruntă avocaţii în exercitarea profesiei.

curriculum-vitae-naubauer-stefan

Citeste interviul integral pe  Juridice.ro  Universul Juridic.ro 

Va urma

By

Robert Williams

Editor in Chief

David William

Editor

About Post Author

Robert Williams

Robert Williams Editor in Chief News247Worldpress Justice News247

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from #News247WorldPress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from #News247WorldPress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading