Interviurile News247WorldPress din cadrul Project Lawyer poposesc astazi la Baroul Arges, de unde a plecat spiritul nobil al voluntariatului: Proiectul Educatie Juridica Pilot Arges I-II, unde spitalele si teatrele, unde cauzele umanitare si -au gasit raspuns, un mare om pentru cunoscuti si un desavarsit profesionist al profesiei de avocat. Doamna Av. Luminita Ioana este astazi omul din spatele randurilor acestui interviu, care nu ar putea acoperi prin litere si cuvinte intreaga activitate, fie ca vorbim despre social, cultural, umanitar sau profesional.
Foto: Av. Luminita Ioana
Intrebari:
- Doamna avocat Luminita Ioana, cine sunteti dumneavoastra?
Voi începe prin a vă mulțumi pentru invitația de a raspunde întrebărilor dumneavoastră care încă de la început se anunță prin a fi incomode pentru că este extrem de dificil să poți răspune la întrebarea : cine ești ? Cred că sunt o variantă imperfectă a persoanei care îmi doresc să fiu.
Sunt avocat din 1990, initial în Baroul Bucuresti, pentru ca apoi să mă transfer în Baroul Argeș și din 1991 și pînă în prezent să fiu avocat în acest barou fără a lipsi măcar o zi din instanță .
Profesia de avocat pentru mine reprezinta un adevarat miraj, o fascinație puternica, un vis îndeplinit.
Avocatura nu este o meserie, ci o profesie, o profesie nobila. Dar daca ar fi să mă exprim și mai exact… cred ca pentru mine avocatura este un mod de viață. Si cum viața este atât de complexă, avocatura iți aduce și frustrări și insuccese dar si satisfacții infinite care te fac sa uiti supărările de până atunci.
- Parcursul dumneavoastra contine foarte multe preocupari sociale, de caritate, culturale, profesionale, cum au contribuit la succesul dumneavoastra acestea ?
Intr-adevar am fost întotdeauna preocupată de cum interferează viața profesională cu cea socială, culturală pentru că nu putem vorbi de un profesionist desăvârșit dacă acesta nu este implicat în viața socială a semenilor săi, nu există posibilitatea să excelezi în profesie dacă nu ești implicat în viața culturală. Toate acestea alcatuiesc un tot unitar și nu poate exista performanță dacă acestea nu se impletesc armonios în viața unui om, mai ales când acesta este avocat. Apoi, avocatul în esența sa trebuie să fie un model pentru societate, pentru cei din jurul său și doar atunci cand preocuparile acestuia sunt diverse, este cunoscut în mediile culturale, sociale abia atunci putem vorbi despre omnivalența profesională a avocatului.
- Pentru profesionisti si practicienii dreptului, sunteti extrem de cunoscută,in exterior pentru justitiabili si opinia publica?
Este de esența profesiei de avocat ca reprezentanții acesteia să fie cunoscuți opiniei publice pentru că în cele din urmă suntem apărători ai tuturor membrilor societății și vizibilitatea socială este o componenta a profesiei. Avocatura nu se poate practica de o persoană care iși duce viața în turnul de fildeș și este absolut necesar să fii tot timpul ancorat în realitatile vieții pentru a putea exercita această profesie în mod eficient.
- Profesia de avocat constituie un interes stiintific si profesional in viata dumneavoastra , ce contributie credeti ca a avut, are si va avea continua dumneavoastra implicare?
Aici intervine un fapt simplu – ca avocat dacă nu ești tot timpul implicat în cunoașterea științifică, în perfecționarea profesională nu poți rezista în profesie. Suntem confruntaţi în mod permanent cu nevoia cunoaşterii şi sub imperiul inflației de informație juridică, în temeiul responsabilităţii lor, avocaţii sunt veșnic sub presiunea de nu rămâne niciodată muţi la problemele cărora trebuie să le găsească un răspuns, fie probleme profesionale, fie problemelor cu care se confruntă profesia, fie probleme ale societăţii în care trăiesc.
Avocaţii se confruntă în fiecare clipă cu o legislaţie insuficientă, stufoasă și cu o practică judiciară incoerentă astfel că implicarea fiecăruia în viața profesională este absolut obligatorie.
- In diferitele dumneavoastra proiecte si coordonari ca om de actiune si profesionist, ce sentimente v-au incercat, cu ce atitudini si mentalitati v-ati confruntat?
Imi amintesc pioneratul făcut de membrii Baroului Argeș impreună cu Agenția de presă News247WorldPress și implementarea proiectului pilot de EDUCATIE JURIDICA IN SCOLI în care ani de zile am făcut voluntariat în scolile judetului Arges. Faptul că acum a fost promulgată Legea pentru modificarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 și au fost instituite cursuri de educație antreprenorială, financiară și juridica este poate într-o mica măsură si datorită acelui proiect pilot initiat de dvs si în care am fost parteneri. Si nu lipsit de importanță este ca acum am fost desemnată reprezentant al UNBR în toate discuțiile cu autoritățile statului legate de implementarea prevederilor legii sus menționate și vă roagă să vă implicați pentru identificarea modalităților de compatibilizare a prevederilor legii sus menționate cu Legea nr. 51/1995, inclusiv în ce privește condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un avocat din perspectiva legii învățământului pentru a preda efectiv cursul indicat.
Faptul că am făcut parte din colectivul de redactare a unei lucrări minunate CODUL CIVIL PE INTELESUL COPIIILOR și am putut contribui astfel la încercarea de a explica copiiilor noțiuni elementare de drept înseamnă cu siguranță foarte mult ca om, profesionist al dreptului.
Nu pot spune că nu m-au încercat dezamăgirile uneori și acestea au venit în mare parte din faptul că este încă o problemă identificarea resorturilor interne ale dezinteresului avocatului pentru viața profesională, apatia și neimplicarea pe care le manifestă mulți colegi atunci când este vorba de participarea la proiectele și evenimentele organizate de barouri, la proiecte profesionale.
Uneori am fost dezamagită de faptul că unii dintre colegi care au avut funcții de conducere în profesie în momentul în care nu au mai avut acele funcții, orice implicare în viața profesională a încetat și încep să critice manifestând de pe poziții de opozanți fără a mai fi interesați în vreun fel de viața profesiei.
Dar, în esență, este un lucru care aduce foarte multe satisfacții să știi că încerci să faci ceea ce e mai bine pentru profesia ta, pentru semenii tăi.
- Baroul Arges pentru care sunteti arhicunoscuta in lumea practicienilor dreptului, care este istoria, prezentul si viitorul acestuia?
In momentul în care am candidat pentru demnitatea de decan al Baroului Argeș mi-am dat seama câtă responsabilitate implică această demnitate în condițiile în care Baroul Argeș este un barou cu o istorie atât de frumoasă și bogată.
Viitorul Baroului Argeș va fi dat de avocații acestuia, de performanțele profesionale ale acestora și va fi o onoare să pot spune la încheierea carierei mele că am facut parte din Baroul Argeș și acesta este sufletul meu.
- Privind la inceputul carierei dumneavoastra si in prezent, cum este perceputa,primita, respectata, profesia de avocat de catre factorii interni si externi?
Avocatura a fost și va fi o activitate independentă. Avocatul se distinge de orice alt profesionist al dreptului deoarece el apără interesele legitime ale clienților săi și nu interesele sale legitime. Nu întâmplător, în peste 50 de ani de comunism, deși lovită puternic, avocatura și-a conservat spiritul, valorile și a supraviețuit, renăscând după 1989. Într-o societate bazată pe supremaţia legii, misiunea avocatului nu se limitează doar la executarea fidelă, în condiţiile legii, a unui mandat. Avocatul trebuie să acţioneze atât în interesul persoanelor cărora le apără drepturile şi libertăţile cât şi în interesul justiţiei. Sarcina acestuia nu este doar de a pleda cauza clientului său, ci de a-l consilia dar misiunea avocatului trebuie a fi si aceea de a-si apăra propriile principii și propriile interese prin implicare activă în viața profesională.
- Profesia de avocat este interconectata la celelalte profesii juridice si nu numai, cum vedeti o constructie interprofesionala bazata pe respect si buna credinta?
Sunt multe voci, mulți factori care incearcă să creeze tranșee între profesiile juridice și să le dezbine chiar. Acest lucru poate fi stopat doar printr-un dialog continuu, real, exercitat cu bună credință de toate parțile implicate în acest dialog.
- Experienta profesionala , munca dumneavoastra si voluntariatul , cum este primita in randul practicienilor si a viitorilor aspiranti la Barou?
Cred din tot sufletul și mă străduiesc să fiu un model pentru tinerii mei colegi. Sunt foarte mulți ani de când pregătesc stagiari, am avut generații la rind, mulți dintre ei sunt avocați cunoscuți și de renume în barou și sunt mândră că sunt colegii mei. Am muncit împreună cu ei, am cunoscut alături de ei și bucuria unor reușite profesionale și uneori eșecul dar sunt legată pe viață de ei.
Incerc să transmit tinerilor mei colegi dragostea față de profesie și încerc să îi scot din acea zonă de confort a propriei vieți profesionale și să îi provoc să facă mai mult pentru profesie. Si îi pot provoca doar prin propriul exemplu.
- Sunteti un om omnipresent in viata profesiei de avocat, sunt lucruri de facut, armonizari de mentalitati si viziune in desfasurarea profesiei, a respectarii acesteia?
Sunt foarte multe de făcut. Este nevoie de energie și determinare și se pot face lucruri minunate pentru profesie dar trebuie acțiune, oameni implicați care să viseze la toate aceste lucruri minunate care pot fi făcute pentru profesie.
- In incheiere, cum credeti ca, aceasta profesie va rezista in contextul digitalizarii instantelor, a posibilei digitalizari si reorganizarii colegilor avocati din Romania?
Trebuie să luam partea bună a fiecărui lucru nou !
In urmă cu 10-15 ani lucram poate cu mașina de scris, apoi a apărut tehnoredactarea la calculator. Acum avem dosar electronic cu parole care ne permit să vedem toate actele din dosar, noi avocații avem programe informatice de gestiune de dosare care ne anuntă în timp real orice update din Portalul Instanțelor. Este clar că digitalizarea dacă este folosită rational este în intersul nostru.
Dar dincolo de această digitalizare, AVOCATUL rămane OMUL care este lângă clientul său, il ascultă, il consiliază, îl înțelege.
Toata lumea face apel la noi, avocatii, toti recunosc că suntem necesari. Un om de spirit spunea ca avocații sunt așa de necesari și că atât de multa nevoie este de ei incat, ”Daca Dumnezeu ar face lumea din nou, ar trebui să-și ia un avocat, căci poate ar face-o mai dreaptă decat cea de azi”
Stimata doamna avocat Luminita Ioana, in numele echipei agentiei britanice de stiri News247WorldPress, va multumesc pentru toti anii de voluntariat si de contributie adusa societatii ,profesiei si sistemului judiciar.
By
Robert Williams
Editor in Chief
You must log in to post a comment.