Cazul judecatorului Danilet intre ipocrizia societatii si pseudo activistii pro justitie, #CSM, #ICCJ si finalul cazului posibil CEDO

Read Time3 Minute, 27 Second

 

Societatea romaneasca afla cu stupoare faptul ca CSM a hotarat  excluderea din magistratura ( Ordinea-de-zi-solutionata_2021-12-13) pentru niste postari video  intr-o retea de socializare si nu pentru comentariile ori atitudinea acestui judecator cu un bogat trecut de voluntariat si ongist.

Cunoscut pentru diferite cauze printre care promovarea Educatiei Juridice, domnul judecator Danilet face exceptie de la ,,viata” celor mai multi judecatori. Activ in mass media prin diferite interventii tv, presa scrisa, preluari de pe contul acestuia de facebook, voluntar al Vedem Just si Lider Just, fost membru al CSM…contestat de catre judecatorul  Bogdan Mateescu  actual presedinte al aceleiasi institutii,  la vremea contestarii, activa ca judecator ,presedinte la Valcea, in jurisdictia Curtii de Apel Pitesti. In lumea juridica valorile sunt desigur prevederile legii, pentru strada morala este alta. Numele judecatorului Danilet este mai vizibil si cunoscut decat orice al membru al CSM la un loc ,atat datorita anilor de activitate din CSM cat si a imaginii sale de sustinator al Educatiei Juridice, in timp ce actualii mebri ai CSM au furnizat probabil cea mai grea perioada pentru justitia din Romania, putinul proiect Taej si altele sunt inca timid implementate. UN OM cu rezultate vizibil mai profunde decat o institutie cu obligatii si competente legale, iata acesta este momentul anului , o ciocnire a sistemului independent cu propriul membru.

Foto: Bogdan Mateescu, presedinte al CSM

La rampa ies desigur arhicunoscutii activisti ,pro justitie” din societate care sunt intr-un mereu somn si doar atunci cand se iveste ceva odata la cativa ani se vor indentificati cu dezacordul, condamnarea, infierarea si lista continua.  Destul de tardiv pentru ca un protest la 10 August, ordonanta 13,14, #rezist si altele si au stins ecoul si nu mai vorbeste nimeni ori simte ceva pentru  problemele institutionale ale statului.  Ce nu au invatat si nu spun absolut nici unii este ca Inalta Curte de Casatie si Justitie este cea care transeaza acest caz si multe altele, dezacordul strazii nu este lege , dezacordul strazii nu este decat un argument subiectiv. Cei care isi doresc cunoscuta opinia in privinta cazului Danilet pro sau contra uita aspectele importante si anume ca din pozitia lor in afara completului care va judeca aceasta speta, nu au nici o putere de rezolvare a situatiei.

Nu am vazut o societate sensibila la necazurile proprii, nu am vazut o societate care sa puna umarul macar la ce a inceput judecatorul Danilet si anume educatie juridica sau News247WorldPress pentru acelasi deziderat numit educatie juridica, insa…la polul opus doar vorbe si nici macar asociatiile profesionale ale judecatorilor nu sunt atat de vocale in acest caz ,DE CE NU?.

Inspectia judiciara nu poate fi responsabila pentru decizia CSM pentru ca, conform legii prezinta raportul si concluziile, ori chiar daca este scris negru pe alb faptul ca propune..plenul este cel care aproba.

Foto: Judecator Lucian Netejoru, seful Inspectiei Judiciare

In aceste conditii, aceasta excludere poate fi interpretata in fel si chip, folosita ca pretext si campanie electorala sau mediatica…insa nici una dintre acestea nu poate genera caracter de lege si aplicare pentru ca in Romania, justitia se aplica prin ICCJ, Curti de Apel, Tribunale, Judecatorii si alte instante conform legii, deci CSM este un organ deliberativ ,cu obiect disciplinar si resurse umane. Desi, Garantul Independentei Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii functioneaza in baza constiintei umane care alege sa duca in derizoriu ori sa maximizeze importanta acestei institutii. Puterea Judecatoreasca are ocazia sa ofere demnitatea, independenta, probitatea morala si buna credinta in fiecare dintre cazurile mai mult sau mai putin mediatizate.

Agentia Britanica de Stiri News247WorldPress indeamna la rezerva, la meditatie si regandirea atitudinilor de pana acum nu doar a CSM , cat si a societatii romanesti. Absolut toata lumea vorbeste insa institutiile trebuie sa prezinte rezultatul, nu dupa judecata strazii si a moralei ci prin adevarul juridic, asa cum este el vehiculat in lumea juridica.  Judecatorii au ocazia sa isi faca propria curatenie prin independenta data de lege.

Prezentul material nu se doreste ofensa ori imixtiune la adresa institutiilor citate, contine observatii extrase din contextul actual.

By

Robert Williams

Editor in Chief

 

About Post Author

Robert Williams

News247WorldPress is a UK News Agency. The Agency was founded in August 2014 by Robert Williams and L. J. Rothschild. As an international news agency we cover all the important top news of the day in text, pictures and graphics in many languages: German, English, Romanian and more...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.