#ProjectJustice: Tribunalul Dambovita: “La nivelul instantei există 11 posturi de judecător vacante dintr-un total de 35 de posturi finanţate.”

Read Time3 Minute, 35 Second

Agentia Britanica de Stiri News247WordlPress deschide seria interviurilor numite generic ,,Project Justice” in care toate instantele si parchetele din Romania, institutii din sistemul judiciar raspund intrebarilor noastre, pentru ca dumneavoastra sa fiti informati si sa dobanditi cunostiinte solide privind activitatea sistemului judiciar romanesc.

Educatia Juridica a societatii este un deziderat al News247WorldPress si o continua preocupare soldata cu Proiectul Educatie Juridica Arges I-II, #ProjectJustice, Interviurile #News247WordlPress cat si #ProjectEnforcement.

#TribunalulDambovita si  unitatile de parchet arondate  raspund intrebarilor News247WorldPress, fapt pentru care va indemnam sa aveti respectul si increderea in munca acestora. Cauzele sunt instrumentate cu mari lipsuri de personal, uneori logistice si de infrastructura la nivelul unor  instante si parchete  din Romania.

Multumim respondentilor si dumneavoastra cititorii pentru timpul acordat.

Raspunsuri interviu:

În primul rând, vă mulţumim pentru interesul dumneavoastră precum şi pentru implicarea manifestată de-a lungul timpului, de a prezenta către public o imagine cât mai fidelă a realizărilor, dar şi a problemelor cu care se confruntă instanţele din judeţul Dâmboviţa.

În ceea ce priveşte anul 2022, acesta a debutat cu o lipsă majoră de judecători, toate schemele de personal ale judecătoriilor arondate, precum şi a Tribunalului Dâmboviţa, fiind profund afectate de această lipsă.

Spre exemplu, în prezent, la Tribunalul Dâmboviţa există 11 posturi de judecător vacante dintr-un total de 35 de posturi finanţate, iar perspectiva ocupării posturilor nu este deloc încurajatoare, întrucât în cursul anului 2022, încă 7 judecători vor îndeplini condiţiile de pensionare, iar la nivelul judecătoriilor sunt puţini judecători care să aibă gradul de tribunal sau care să îndeplinească condiţiile de vechime pentru a putea promova.

Cu privire la încărcătura de dosare pe judecător, conform rapoartelor statistice comunicate de Consiliul Superior al Magistraturii, Tribunalul Dâmboviţa s-a situat în anul 2021 peste media naţională, încărcătura efectivă de dosare pe judecător în activitate a fost de 569,6 dosare, iar încărcătura adiţionată de dosare pe judecător în activitate a fost de 903,2 dosare (dosarele soluţionate de completele colegiale fiind contabilizate în încărcătura adiţionată aferentă fiecărui judecător dintre cei doi sau trei membri ai completului de judecată).

În ceea ce priveşte sediile instanţelor, în continuare, judecătoriile Răcari, Găeşti şi Pucioasa sunt cele care suferă din acest punct de vedere, iar sediul Judecătoriei Târgovişte se află în plin proces de reabilitare, având termen de finalizare în luna mai 2023.

În contextul alegerilor declanşate deja pentru noul CSM noi, magistraţii, avem o dublă responsabilitate, pe de o parte pe aceea de a ne asuma depunerea unei candidaturi, iar pe de altă parte responsabilitatea mult mai importantă, de a realiza alegerea unor candidaţi care să răspundă aşteptărilor legitime pe care atât magistraţii, cât şi societatea în ansamblu le pretinde de la un viitor membru CSM.

La nivelul tribunalelor din cadrul Curţii de Apel Ploieşti, după prima etapă a alegerilor, desfăşurată la data de 28.04.2022, dintre cei doi candidaţi înscrişi, respectiv doamna judecător Crina Mihaela Letea – preşedintele Tribunalului Prahova şi judecător Narcis Erculescu – preşedintele Tribunalului Dâmboviţa, a fost desemnat judecătorul Narcis Erculescu pentru a participa în etapa finală pentru alegerea celor 2 judecători de la tribunale, în cadrul CSM, alături de alţi 7 candidaţi de la tribunalele din raza celorlalte curţi de apel din ţară.

Totodată, din partea judecătorilor de la judecătorii a fost desemnat să candideze în etapa finală domnul judecător Alin Vasile Ene – preşedintele Judecătoriei Ploieşti.

Relaţia cu mass-media, atât a Tribunalului Dâmboviţa, cât şi a judecătoriilor arondate este una bună, presa fiind un partener al instanţelor judecătoreşti în procesul de comunicare publică către societate.

La Tribunalul Dâmboviţa proiectul de educaţie juridică s-a realizat dinainte de existenţa unui program, prin protocoale de colaborare cu instituţiile de învăţământ şi s-a bucurat de un real interes din partea studenţilor şi elevilor.

Apreciem că educaţia juridică este benefică, indiferent de forma în care se face, în condiţiile în care, aproape toate domeniile de activitate din viaţa de zi cu zi, sunt reglementate sau interferează cu norme juridice, ceea ce presupune necesitatea unui nivel minim (măcar) de educaţie juridică.

În ceea ce priveşte planurile de viitor, vă anexăm alăturat proiectul de candidat depus de către preşedintele Tribunalului Dâmboviţa – judecător Narcis Erculescu, candidat pentru unul din cele două locuri, aferente judecătorilor de la tribunale,  în CSM.

Citeste integral interviu presedinte Tribunalul Dambovita

Proiect candidatură CSM 2022

By

Robert Williams

David William

 

About Post Author

Robert Williams

News247WorldPress is a UK News Agency. The Agency was founded in August 2014 by Robert Williams and L. J. Rothschild. As an international news agency we cover all the important top news of the day in text, pictures and graphics in many languages: German, English, Romanian and more...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.