Comunicat de presă – Forumul procurorilor generali din statele balcanice

Read Time2 Minute, 10 Second

2412/VIII-3/2022                                                                                           9 noiembrie 2022

 FORUMUL PROCURORILOR GENERALI DIN STATELE BALCANICE

 

COMUNICAT DE PRESĂ 

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este abilitat să aducă la cunoştinţa publicului următoarele:

În data de 9 noiembrie 2022, Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție a găzduit lucrările celui de-al treilea Forum de lucru al procurorilor generali din statele balcanice, care a avut ca temă “Prerogativele de control ale procurorului general – rol esențial pentru aplicarea unitară a legii și apărarea interesului public”.

La evenimentul care a fost organizat la București de Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție a participat Boštjan Škrlec, vice-președintele Eurojust, procurorii generali din Albania, Muntenegru, Serbia și Slovenia și adjuncți ai procurorilor generali din Bulgaria, Grecia și Turcia.

Din partea Ministerului Public, au participat Gabriela Scutea, procurorul general al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casație, care a susținut alocuțiunea de bun venit și de deschidere a lucrărilor, doamna Maria-Magdalena Militaru, prim-adjunct al procurorului general, Cătălin-Andrei Popescu, adjunct al procurorului general, Crin-Nicu Bologa, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, Oana Daniela Pâțu, procurorul șef adjunct al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, procurorii șefi ai secțiilor și serviciilor operative din cadrul PÎCCJ.

În cadrul sesiunii de deschidere au mai luat cuvântul doamna Corina-Alina Corbu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, domnul Cătălin Marian Predoiu, Ministrul Justiției, și domnul Nicolae-Andrei Solomon, vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii.

Sesiunea de lucru a forumului a fost moderată de Gabriela Scutea, care a luat, de asemenea, cuvântul ca reprezentant al Ministerului Public din România, prezentând prerogativele procurorului general, din perspectivă jurisprudențială și a evoluției legislative: “În cadrul proiectului noii legi de organizare judiciară este stabilită vocația procurorului general al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție de a infirma soluțiile de clasare și actele procurorilor din toate parchetele pentru nelegalitate și/sau netemeinicie. Considerăm că o astfel de modificare legislativă este de natură a reconstitui cadrul juridic optim de exercitare a atribuțiilor de control de către procurorul general în scopul asigurării unei practici unitare a parchetelor, de natură a răspunde pe deplin exigențelor impuse de principiul legalității și de cel al imparțialității.”

În închiderea lucrărilor, procurorul general Gabriela Scutea a prezentat concluziile asupra reuniunii de la București, procurorii generali din statele participante urmând să examineze mijlooacele prin care aspectele identificate la nivel regional pot fi integrate în agenda de discuții a organismelor Consiliului Europei.

Comunicat de presă – Forumul procurorilor generali din statele balcanice

About Post Author

#News247WorldPress

News247WorldPress is a UK News Agency. The Agency was founded in August 2014 by Robert Williams and L. J. Rothschild. As an international news agency we cover all the important top news of the day in text, pictures and graphics in many languages: German, English, Romanian and more...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from #News247WorldPress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: