Libertatea, libertatile sunt tratate in mod diferit mai cu seama cunoscute aproape instinctiv si incalcate ostentativ.
Capitolul 2 din Carta drepturilor fundamentale a UE este consacrat libertăților. Articolele 6-19 din acest capitol protejează următoarele drepturi:
- dreptul la libertate și la siguranță
- respectarea vieții private și de familie
- protecția datelor cu caracter personal
- dreptul la căsătorie și dreptul de a întemeia o familie
- libertatea de gândire, de conștiință și de religie
- libertatea de exprimare și de informare
- libertatea de întrunire și de asociere
- libertatea artelor și științelor
- dreptul la educație
- libertatea de alegere a ocupației și dreptul la muncă
- libertatea de a desfășura o activitate comercială
- dreptul de proprietate
- dreptul de azil
- protecție în caz de strămutare, expulzare sau extrădare
Constitutia Romaniei
ARTICOLUL 20 (1) Dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi interpretate şi aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte.(2) Dacă există neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte, şi legile interne, au prioritate reglementările internaţionale, cu excepţia cazului în care Constituţia sau legile interne conţin dispoziţii mai favorabile. |
Pornind de la aceste prevederi se nasc mai multe intrebari: A incalca legea este sentimentul absolut de libertate? Este forma de guvernare o scuza sau motiv pentru diferite comportamente (hatingul, ura, xenofobia, rasismul, genocidul, bullyng ul, violenta, crima, traficul,etc)?
Pentru infractiuni si infractori se dezvolta teorii, studii cu ramnificatii multidisciplinare (psihologie, sociologie, etc) in timp ce incalcarea legii devine din ce in ce mai rafinata. Fiecare lume si grup se axeaza pe libertatea proprie inteleasa si exercitata instinctiv ba chir dusa la extrem. Supravietuirea unuia, unora si impunerea duc la incalcarea libertatii/ libertatii altora.
Intriga foloseste zvonul, minciuna, denaturarea faptelor si a evenimentelor incat am putea spune ca intruneste forme de infractiune si incalcare a legii in functie de scopurile urmarite: destabilizare, anarhie, culegere de informatie, compromiterea, santajul etc. In aceste situatii exemplele actuale sunt foarte vizibile insa complexe ” in spatele usilor inchise”. Nu vom nominaliza pentru a nu constitui ofensa sau denigrare la adresa cuiva.
Cele mai incriminate forme de incalcare a legii sunt de departe faptele penale, civile, in timp ce celelalte sunt privite contextual, cu blandete, datorita unor circumstante: disidenta politica, opiniile politice in care se spune orice si oricum, diplomatie unde politicile sunt in functie de interes, politic prin toate formele, ideologii si diferentele de clasa sociala, profesionala, etc.
Iata ca o simpla rasfoire a faptelor scoate in evidenta flagrantul si existenta sentimentului suprem de libertate individuala, de oportunitati, de incalcare a legilor cum gandite?…pentru a lasa portita a celor amintite mai sus? Sunt legile superficial gandite, insuficient aplicate (arbitrar, ignorate,etc)?
O posibila educatie juridica ar naste o societate limitata fara a gandi liber cu riscul incalcarii legii?
Prezentul material contine observatii jurnalistice , nu se doreste ofensa, imixtiune ori instigare.
O provocare pentru societate, elite si existenta acesteia.
By
Robert Williams
Editor in Chief