Comunicat de presă privind admiterea de către Plenul CSM a cererii de apărare a independenţei sistemului judiciar în raport cu poziţia publică a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România şi Consiliului Judeţean Constanţa

Read Time1 Minute, 16 Second

˝Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei˝
(art. 133 alin. 1 din Constituţie, republicată)

În şedinţa din data de 19 martie 2015, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că afirmaţiile cuprinse în comunicatele de presă din data de 19.06.2014, respectiv 23.06.2014, emise în spaţiul public de către Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România şi Consiliul Judeţean Constanţa, referitoare la măsurile din dosarul penal privindu-l pe inculpatul Nicuşor Constantinescu, preluate de mass media, sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar.
Inspecţia Judiciară a fost sesizată în vederea efectuării verificărilor privind conţinutul comunicatelor de presă menţionate de către conducerea Consiliului la data de 24.02.2015.
Plenul Consiliului a apreciat că emiterea în spaţiul public a celor două comunicate de presă de către instituţii publice administrative a avut ca rezultat o încălcare a principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, cu consecinţa afectării imaginii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a instanţei judecătoreşti care a dispus măsura arestării şi a magistraţilor care au instrumentat dosarul, dar şi a independenţei sistemului judiciar.
Reamintim că, potrivit art. 1 şi 30 din Legea nr. 317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei şi are obligaţia de a se sesiza şi din oficiu pentru a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.
Raportul Inspecţiei Judiciare poate fi vizualizat pe site-ul: http://www.inspectiajudiciara.ro/Default.aspx .

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ŞI RELAŢII CU MASS MEDIA

About Post Author

Robert Williams

News247WorldPress is a UK News Agency. The Agency was founded in August 2014 by Robert Williams and L. J. Rothschild. As an international news agency we cover all the important top news of the day in text, pictures and graphics in many languages: German, English, Romanian and more...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.