Presedintele Tribunalului Dambovita raspunde interviurilor News247WorldPress despre managementul instantelor 2021

Read Time4 Minute, 43 Second

Agentia Britanica de stiri News247WorldPress  deruleaza in premiera pentru Romania dupa cele trei  proiecte de succes : Educatie Juridica Pilot Arges I (2015-2017), Educatie Juridica Pilot Arges II (2019-2024)  ,Proiectului ,, Educatie Juridica si Comunicare pentru Societate” (2016-in prezent)Proiectul ,,Managementul, Comunicare si Informare privind Sistemul Judiciar” in care  managementul instanlelor este prezentat  prin  ,,interviu presedinte instanta.”

De ce?  Viata unui presedinte de instanta este in mare o necunoscuta in comparatie cu managementul corporatist sau de mica afacere. Veti avea surpriza sa gasiti in oamenii care asigura managementul instantei , oameni dedicati muncii si rezultatelor care vin in sprijinul dumneavoastra si al tuturor citati mai sus.

Le multumim pentru activitatea si eforturile  depuse de acesti  oameni , pentru a grupa interviurile si facilita lectura vom publica in ordinea derularii acestora cu managementul instantelor astfel incat cei interesati pot trage concluziile din continutul interviurilor. Continuam si in anul 2021…cu presedentia Tribunalului Dambovita .

1.News247WP:  Stimate domnule președinte, cu ce rezultate ați încheiat anul 2020?

            Tribunalul Dâmboviţa a avut în anul 2020 calificativul „eficient”, în condiţiile în care activitatea tribunalului a fost puternic afectată, pe de o parte de măsurile impuse pentru combaterea pandemiei de coronavirus, iar pe de altă parte, de lipsa de personal, în prezent fiind 8 posturi vacante de judecător din schema de 35, combinată cu împrejurarea creşterii cu 16,25% a numărului de dosare nou înregistrate în anul 2020, în raport cu anul 2019.       

            2.News247WP: Cu ce probleme se confruntă instanţa, instanţele din circumscripţie?

Probleme de personal, în special lipsă de judecători şi insuficiente posturi de personal auxiliar, precum şi cu probleme de logistică – lipsă spaţii de arhivare, lipsă spaţiu –Judecătoria Târgovişte.

            3.News247WP: Cu ce probleme se confruntă sistemul judiciar?

Lipsă strategie resurse umane, insuficienta digitalizare a instanţelor, neadaptarea dispoziţiilor legale la realităţile sociale, finanţarea sub nevoile instanţelor raportat la volumul de activitate.

  1. News247WP: Ca președinte, managerul instanței…cum vedeți finanțarea și managementul instanțelor din România?

Finanţarea sub nevoile instanţelor  raportat la volumul de activitate. Pentru rezolvarea acestei probleme, ar fi utilă reluarea proiectului vizând desfiinţarea judecătoriilor mici şi redistribuirea resurselor alocate acestora către restul instanţelor, cu rearondarea localităţilor din circumscripţiile teritoriale ale acestora către restul instanţelor.

Se impune, totodată,  ca taxele de timbru colectate din sistemul judiciar sau măcar parte din acestea, să revină sistemului judiciar, în scopul creşterii calităţii şi eficienţei actului de justiţie, spre exemplu pentru asigurarea finanţării unui proiect unitar de digitalizare a activităţii instanţelor (dosarul electronic).

  1. News247WP:  „Justiția se realizează prin Înalta Curte de Casație și Justiție și prin celelalte instanțe judecătorești stabilite de lege”, cum vedeți relația cu Inspecția Judiciară având în vedere criticile aduse de către unii cercetați disciplinar?

            Relaţia cu Inspecţia Judiciară este una corectă instituţional, bazată pe dispoziţiile legale care reglementează activitatea Inspecţiei Judiciare.

            6.News247WP: CSM, Parchetul General, INM, SNG, IJ, au aderat la Strategia Națională de Comunicare, cum vedeți implementarea acestui proiect ?

            Adoptarea acestei strategii este o măsură de bun augur şi ne aşteptăm ca implementarea efectivă să aducă efecte benefice în ceea ce priveşte percepţia, la modul real, a destinatarilor actului de justiţie.

            7.News247WP: Ar putea fi de ajuns doar recomandările conținute în Ghidurile Relație cu Mass Media, Profesiile Juridice, recomandări pentru magistrați în social media și altele?

Apreciem că sunt suficiente recomandările Ghidurilor precizate, în condiţiile în care aceste ghiduri nu pot reglementa în detaliu fiecare situaţie ce poate apărea în practică.     

            8.News247WP:  În ce măsură protestele Baroului București, comunicatele UNBR și ale Barourilor din România v-au afectat și ce soluții aveți în această situație?

Protestele la care faceţi referire nu au afectat activitatea Tribunalului Dâmboviţa şi judecătoriilor arondate, relaţia cu Baroul de Avocaţi Dâmboviţa fiind una bună, de colaborare şi respect reciproc în vederea înfăptuirii unui act de justiţie de cât mai bună calitate.

            9.News247WP:  La ce nivel a ajuns sistemul judiciar în privința practicii neunitare și ce măsuri ați luat în domeniul jurisprudenței naționale?

În domeniul practicii neunitare încă mai sunt destule lucruri de făcut, în prezent procesul de unificare a practicii se desfăşoară conform mecanismului instituit prin Hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru Judecători nr. 148/2015 şi nr. 725/2015.

10.News247WP: Având în vedere asociațiile ale magistraților, ce impact și influență au acestea la nivelul instanței pe care o conduceți?

La nivelul Tribunalului Dâmboviţa şi a judecătoriilor arondate funcţionează doar Asociaţia AMR, filiala Dâmboviţa, cu care relaţia de colaborare este foarte bună, fiind întreprinse în comun acţiuni de formare profesională a judecătorilor.

            11.News247WP: Inspecția Judiciară și celebra secție de urmărire a magistraților este încă un subiect pe agenda profesională a magistraților, care este opinia dumneavoastră în privința celor două instituții?

            Atât activitatea Inspecţiei Judiciare cât şi a SIIJ sunt perfectibile şi pot fi luate măsuri de creştere a eficienţei acestora.

            12.News247WP:  Educație Juridică…cum vedeți un parteneriat cu Mass Media și Baroul în plan local și unitățile de învățământ ca beneficiari?

            La Tribunalul Dâmboviţa proiectul de educaţie juridică s-a realizat dinainte de existenţa unui program, prin protocoale de colaborare cu instituţiile de învăţământ şi s-a bucurat de un real interes din partea studenţilor şi elevilor.

Apreciem că educaţia juridică ar putea deveni materie de studiu în sistemul de învăţământ, în condiţiile în care, aproape toate domeniile de activitate din viaţa de zi cu zi, sunt reglementate sau interferează cu norme juridice, ceea ce presupune necesitatea unui nivel minim (măcar) de educaţie juridică.

            13.News247WP:  Un mesaj pentru Societate, Opinia Publică și colegii dumneavoastră ?

            Creşterea calităţii actului de justiţie şi a încrederii cetăţenilor în sistemul judiciar trebuie să fie un deziderat şi o preocupare permanentă a întregului personal din justiţie.

 

Descarca interviul integral RASPUNS 4 AIP NEWS247WORLDPRESS

By

Robert Williams

Editor in Chief

About Post Author

#News247WorldPress

News247WorldPress is a UK News Agency. The Agency was founded in August 2014 by Robert Williams and David William. As an international news agency we cover all the important top news of the day in text, pictures and graphics in many languages: German, English, Romanian and more...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from #News247WorldPress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from #News247WorldPress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading